Wat mag er in mijn
afvalcontainer?
WAT MAG ER IN MIJN
AFVALCONTAINER?
Wat mag er in een afvalcontainer? Dat is een goede vraag. Het is vaak lastig om vooraf goed in te schatten welk afval er vrijkomt bij een verbouwing. Zeker bij een grote verbouwing van het huis of tuin is bepalen welk afval, en dus welke container je nodig hebt, niet altijd even eenvoudig. Wij hebben bij Spelt Afvalcontainer jarenlange ervaring in afvalinzameling en helpen je dus graag een handje bij je vraag “wat mag er in een afvalcontainer”!
Welk type container moet ik kiezen?
Verbouwing huis
Als je een huis gaat verbouwen is het heel goed om de vraag “wat mag er in een afvalcontainer” te stellen. Ga je namelijk voor een grote beurt en wil je grote delen van het huis renoveren ontkom je niet aan onze containers. Als je diverse delen van het huis wil renoveren, verbouwen of vervangen komt er een grote hoeveelheid afval vrij. Verbouw je niet alleen de keuken, maar ook de woonkamer, badkamer en tuin tegelijkertijd zijn de afvalstromen zo divers dat vaak een grote bouwcontainer uitkomt biedt.. Een huiskamer verbouwing waar vloeren eruit gaan levert vaak veel houtafval op. Badkamers leveren weer ander puin op als tegels en cement. Wij raden daarom voor de totaalverbouwing de puin- en bouwcontainers aan.
Naar alle bouw- en sloopavalcontainers!Verbouwing keuken
Een verbouwing van de keuken is een van de ingrepen in huis waarbij wij vaak een container leveren. Vaak zijn onze klanten verrast over de hoeveelheid afvalstromen die bij een verbouwing vrijkomen. De vraag “wat mag er in een afvalcontainer?” wordt dus nog wel eens onderschat. Om je te helpen, kun je bijvoorbeeld denken aan ijzer, kunststof, glas, witgoed, geperst hout, koper, kit en cement. Daarnaast kunnen ook de gebruikte tegels van verschillend materiaal zijn. Tegels kunnen gemaakt zijn van gebakken klei of van natuursteen.
Als je ook het witgoed apparatuur wil vervangen zal dit apart moeten worden ingezameld. Afval als een oude koelkast, vriezer of vaatwasser moet altijd apart worden ingezameld in verband met de chemische stoffen die hierin zitten. Elektronische apparatuur kan niet worden meegenomen door Spelt Afvalcontainer.
Naar alle bouw- en sloopavalcontainers!Verbouwing Badkamer
Een totale verbouwing van een badkamer is een fikse klus en levert vaak verschillende soorten afval op. Om je te helpen bij de vraag “wat mag er in een afvalcontainer” bij het verbouwen of slopen van badkamers hebben we een aantal voorbeelden: tegels, puin, muren, ijzer en keramiek zijn dingen die vaak voorkomen. Maar ook in een enkel geval komen we hardsteen, gipsplaten, gipsblokken en glas tegen. In deze gevallen gaan een container voor bouwafval en sloopafval uitkomst bieden. In een bouwcontainer kunnen namelijk alle soorten bouwafval gezamenlijk worden weggegooid.
Naar alle bouwcontainers!Vervang je tijdens de badkamer verbouwing alleen een klein muurtje of de tegels, dan is de kans groot dat je enkel steen of puin overhoudt. Het is dan het verstandigst om het afval te scheiden en voor een puincontainer te gaan.
Naar alle puincontainers!
Verbouwing Tuin
Vanzelfsprekend zien de afvalstromen bij het aanleggen en vernieuwen van een tuin er wezenlijk anders uit dan in het huis. Groenafval en/of grondafval is logischerwijs wat hier de klok slaat. Om je een antwoord te geven op de vraag wat mag er in een afvalcontainer als je je tuin gaat verbouwen of aanleggen dan is dat grondafval. Hieronder verstaan wij grond, tuinaarde, graszoden en zand, die vaak vrijkomen naar graafwerkzaamheden. Om grond apart te kunnen laten inzamelen dient het volledig schoon te zijn. Bij vervuiling denk je misschien aan plastic of metalen tussen het groen, maar ook boomstronken of wortels worden gezien als vervuiling. In sommige gevallen is er zelfs een verklaring nodig van de schone grond. Dit is wisselend per gemeente. Grondafval zeer goed gerecycled worden en is het dus zeker de moeite waard om deze stroom helemaal gescheiden van andere in te zamelen.
Naar alle Groen- en Tuinafvalcontainers!Gemengd afval bij een verbouwing
Wanneer je een grote verbouwing, verhuizing en/of klus krijgt, heb je vaak te maken met veel verschillende afvalsoorten. Dan wordt er vaak aangeraden om te kiezen voor een bouw en sloopafvalcontainer te kiezen. Oke, horen wij jou denken, maar wat valt er precies onder ‘gemengd afval’? Wij leggen het je uit!
Met gemengd afval bedoelen we bouw- en sloopafval, dus al het afval dat tijdens vrijwel alle bouw- en sloopwerkzaamheden vrijkomt. Hieronder verstaan we verschillende afvalsoorten, waaronder bijvoorbeeld gips, puin, hout en metaal. Het wordt omgeschreven als een gemengde afvalcontainer omdat je hier veel afval in kwijt kunt en vrijwel al deze afvalsoorten vaak ook daadwerkelijk vrijkomen tijdens een verbouwing. Natuurlijk bieden wij ook separaat de hout, grof vuil en puincontainers en als je veel afval van een specifieke soort verwacht is het zeker aan te raden om deze te nemen. Toch is bij veel klussen een gemengde container de meest praktische oplossing. Hierdoor ben je relatief weinig tijd kwijt met het weggooien van je afval. Daarnaast heb je bij een verbouwing verhoudingsgewijs kleine beetjes van verschillende afvalstromen. Wanneer je dit allemaal in een aparte container moet weggooien, heb je veel containers nodig, die allemaal niet vol raken. Dat is natuurlijk zonde!
Naar alle bouw- en sloopavalcontainers!
Nog even op een rijtje. De afvalsoorten die zijn toegestaan in de gemengde container zijn
WEL toegestaan
- Isolatiemateriaal
- Gasbeto
- Puin en stenen
- (gewapend) Beton
- Gips
- Huisraad en grofvuil
- Plafondplaten
- Hout, parket en laminaat
- Radiatoren
- Metalen
- Papier en karton
- Plastics
- Kunststoffen (bijvoorbeeld kozijnen)
Ondanks dat er zoveel verschillend afval bij elkaar kan worden ingezameld, zijn niet alle afvalsoorten toegestaan. De volgende afvalsoorten horen niet thuis in een gemengde container, oftewel een bouw- en sloopcontainer:
NIET toegestaan
- Asbesthoudend of asbestgelijkend materiaal
- Golfplaten
- Autobanden
- Dakafval– dakleer, bitumen, dakgrind met aanklevend materiaal
- Gevaarlijk afval, klein chemisch afval
- Elektrische apparaten
- Accu’s (bijtende of irriterende stoffen)
- Organisch afval
- Restafval/huisafval
- Gevaarlijke afval, chemisch afval
- Grond/veegvuil
- Witgoed
- Matrassen
De reden dat dit afval niet in de gemengde container mag is omdat het bijvoorbeeld gevaarlijk is (asbesthoudend of asbestgelijkend materiaal, accu’s, chemisch afval), het de andere afvalsoorten kan vervuilen (dakafval, dakleer) of niet meer sorteerbaar is (grond).
Heb je twijfels over welk afval er in de gemengde container mag? Bel ons even op! Wij denken graag met je mee. Ook als je afval hebt dat niet in de gemengde container (of een andere container) mag denken wij graag mee hoe je deze op een duurzame en veilige manier kwijt kunt. Onze afvalspecialisten zijn elke werkdag bereikbaar van 07.30 uur tot 17.00 uur.